| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 21/02/2025

    

 

 

Η ταχεία ανάπτυξη των οικοσυστημάτων Internet of Things (IoT) έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και τη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη των συσκευών, που είναι συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο, αλλά και μεταξύ τους, έχει, επίσης, επιφέρει αυξημένους κινδύνους ασφάλειας, καθώς κάθε συνδεδεμένη συσκευή μπορεί δυνητικά να λειτουργήσει ως πιθανή πύλη εισόδου για κυβερνοαπειλές.

Αυτός ο κίνδυνος, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των δικτύων, καθιστά την ασφάλεια του ΙοΤ υψίστης σημασίας για τις επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει πρόσφατη μελέτη της Juniper Research. Οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών προβλέπουν ότι ο αριθμός των συσκευών IoT, που προστατεύονται από λύσεις κυβερνοασφάλειας, θα διπλασιαστεί παγκοσμίως, φτάνοντας τα 28 δισ. έως το 2028.

 

Ο αριθμός των συσκευών IoT, που προστατεύονται από λύσεις κυβερνοασφάλειας, θα διπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2028

Αυτή η σημαντική αύξηση, από 14 δισ. συσκευές το 2024, υπογραμμίζει τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία της ασφάλειας, καθώς τα δίκτυα IoT επεκτείνονται. Επιπλέον, η αγορά κυβερνοασφάλειας IoT αναμένεται να φτάσει τα $51 δισ. μέχρι το 2028, με σημαντική συμβολή να έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η μελέτη της Juniper Research προειδοποιεί ότι η αδύναμη υποδομή ασφαλείας IoT μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, όπως παραβιάσεις δεδομένων, οικονομικές απώλειες και ρυθμιστικές παραβάσεις.

Αρχιτεκτονική Zero-Trust

Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, οι ερευνητές επισημαίνουν τον ρόλο της αρχιτεκτονικής Μηδενικής Εμπιστοσύνης (Zero-Trust Architecture - ZTA) ως βασική λύση κυβερνοασφάλειας για τις συσκευές IoT. Η αρχιτεκτονική Μηδενικής Εμπιστοσύνης λειτουργεί με τη λογική ότι καμία συσκευή δεν πρέπει να θεωρείται αυτομάτως αξιόπιστη, επιβάλλοντας συνεχή ταυτοποίηση και ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η προσέγγιση μειώνει σημαντικά τα κενά ασφαλείας και ενισχύει την προστασία των δικτύων.

Επιπλέον, η κλιμάκωση της αρχιτεκτονικής Μηδενικής Εμπιστοσύνης την καθιστά ιδανική για εφαρμογή σε όλο και πιο περίπλοκα συστήματα IoT.

“Καθώς οι αρχιτεκτονικές IoT γίνονται πιο περίπλοκες, οι προμηθευτές κυβερνοασφάλειας πρέπει να επικεντρωθούν στην απλοποίηση των λύσεων τους”, αναφέρει η Michelle Joynson, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. Όπως προσθέτει η ίδια, “η ενσωμάτωση διαφόρων τεχνολογιών συνδεσιμότητας προσθέτει στρώματα πολυπλοκότητας, καθιστώντας αναγκαία τη δημιουργία εργαλείων ασφάλειας, που είναι φιλικά προς τον χρήστη χωρίς να θυσιάζεται η αποτελεσματικότητα”.

Η μελέτη

Η μελέτη, με τίτλο “Έξυπνες Άμυνες για Έξυπνες Συσκευές: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κυβερνοασφάλεια IoT”, παρουσιάζει ευρήματα, που προέρχονται από ένα σύνολο δεδομένων με πάνω από 18.200 στατιστικά στοιχεία αγοράς, που καλύπτουν μια περίοδο πέντε ετών. Αναδεικνύει την κρίσιμη ανάγκη για προηγμένες λύσεις ασφαλείας που να μπορούν να ανταποκριθούν στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα του IoT.

“Καθώς η υιοθέτηση του IoT επιταχύνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των ΜμΕ, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια για την προστασία των δικτύων τους. Με μια προληπτική προσέγγιση και τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας, οι οργανισμοί μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους και να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη της συνδεσιμότητας IoT”, σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum